Преустановяваме процедурата по премахване на незаконните постройки в църковния комплекс на отец Иван от Нови хан, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя заяви, че тези постройки са незаконни, но държавата в лицето на ДНСК преустановява процедурата по тяхното премахване.

Припомняме, преди около година отец Иван се сблъска със сериозни проблеми да узакони постройките. Взето беше решение сградите да не се разрушават, но по-късно свещеникът е получил заповедта на ДНСК, в която пише тъкмо обратното. В крайна сметка събарянето беше отложено.

По информация към днешна дата в дома за деца живеят 84 души, от тях 30 са деца. Всяко едно от тези лица е настанено там доброволно заедно със своите родители. Няма изоставени деца и няма деца без родители, уточни регионалният министър.

Анализ на Агенцията за социално подпомагане заедно с Агенцията за закрила на детето показва, че всички лица имат издадени лични карти, живеят на доброволен принцип, децата посещават училище, а останалите са заети в стопанството на отец Иван.

От регионалното министерство се ангажираха за предоставяне на терен със сгради в местност Ихтиман. "Има 78 декара държавна собственост, които ще предоставим безвъзмездно на фондацията на отец Иван. Тези сгради ще бъдат ремонтирани, за да бъдат настанени хора там, но тъй като това е огромен парцел, той ще бъде използван за земеделие и животновъдство", допълни министър Павлова.

"Това, което сме започнали да правим ще стане. Бог ще ни помогне. Ще направим един образцов дом, който да можем да покажем на Европа и на цял свят. Сега ще направим нещо, с което ще покажем, че в България става нещо добро за тия бедни хора, на които сме длъжни да помагаме", сподели отец Иван.