Депутатите отхвърлиха президентското вето, наложено върху текста от Закона за избор на народни представители, с който се вдига на 8% изборната бариера за коалиции.

След около 4 часа дебатиране народните представители прегласуваха закона в предишния му вид като събраха 127 гласа за, а против гласуваха само трима.

Процедурата изискваше законът да бъде подкрепен най-малко със 121 гласа, за да бъде отхвърлено президентското вето.

Непосредствено преди гласуването вносителят на предложението за 8-процентния праг за влизане в парламента на коалиции Яне Янев заяви от парламентарната трибуна, че 8-процентната бариера е нещо съвсем малко и обяви:

„Следващият мандат новата коалиция ГЕРБ и РЗС още в първите 30 дни ще внесе нов избирателен кодекс, за да останат не повече от 10-15 партии. Другото е политически разврат, срещу който ние ще воюваме докрай".

Припомняме, по-рано днес Георги Близнашки от БСП подкрепи възраженията на президента и призова съпартийците си да гласуват по съвест, като и им пожела да преодолеят несправедливата изборна бариера.

Лидерът на ДСБ Иван Костов припомни, че на последните два избора ДПС се явява като коалиция и че ако тогава от БСП се бяха сетили да вдигнат бариерата на 8 % сега ДПС нямаше да съществува.