В турският град Бурса беше официално открито българско консулство. На тържествената церемония присъстваха зам.-министърът на външните работи Милен Керемедчиев, зам.-председателят на ДПС Касим Дал, посланикът ни в Турция Бранимир Младенов и генералният ни консул в Истанбул Евгени Генев.

Официалното откриване на консулския офис към генералното консулство на Истанбул със седалище в Бурса започна в 11 ч. с изпълнение на химна на република България и Република Турция.

Евгени Василев е назначени за завеждащ консул на канцеларията в новата ни дипломатическа мисия в града на изселниците, както наричат още Бурса. Това е четвъртият по големина град в Турция и важен търговски и индустриален център, в който от 2 века насам са се заселили около половин милион български турци.

По данни на изселническата организация там живеят най-малко 50 хил. души с двойно гражданство. Новата модерна сграда е построена само за 9 месеца от община Османгази и е предоставена безвъзмездно за безсрочно ползване за консулските нужди на България.

Един от основните инициатори за реализирането на този проект е почетния консул на България в Бурса - социалдемократът Хаяти Куркма, който смята, че изселниците са мост на дружбата между двете съседни страни. Новото консулство ще улесни и десетки хиляди хора, които имат корени в България и ще даде нов тласък на търговско-икономическото ни сътрудничество, каза на откриването посланикът ни Бранимир Младенов. В близко бъдеще там ще се обслужват и гражданите със шенгенски паспорти.