Първата авиолиния между България и Азербайджан откриха премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде, съобщиха от Министерския съвет.

Полетите ще са веднъж седмично - във вторник. Азербайджанските авиолинии чрез компанията им BUTA Airlines, ще свързват столиците София и Баку.

Благодарение на усилията на институциите в България и Азербайджан първата редовна въздушна линия между двете страни вече е факт. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното посрещане на първия полет по линията Баку-София. Той изрази увереност, че редовните полети между двете страни ще стимулират развитието на двустранните отношения във всички сфери и ще дадат възможност на хората за достъпно и удобно пътуване.

Новата линия Баку-София е 77-та за летище "София". Азербайджанските авиолинии, чрез структурното си поделение Бута Еъруейс, са 28-та авиокомпания извършваща полети до най-голямото летище на България, което през последната година отбеляза ръст с над 30% на превозените пътници. Авиокомпанията ще лети веднъж седмично във вторник.

Директната въздушна линия между България и Азербайджан е резултат от договореностите, постигнати между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев при неговото посещение в страната ни през 2015 г.

Азербайджан готов да газифицира за собствена сметка България

Азербайджан готов да газифицира за собствена сметка България

Това обяви президентът Илхам Алиев пред Борисов

Очакванията са да се развият контактите между представителите на бизнеса и да се увеличат туристите в двете страни.

"29 евро е цената на билета в една посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции", заяви на официалното откриване премиерът Борисов.

Енергетиката - ключ за българо-азербайджанските отношения

Енергетиката - ключ за българо-азербайджанските отношения

България и Азербайджан са естествен мост между Каспийско и Черно море, убеден Соломон Паси