Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев по време на разговорите си с премиера Бойко Борисов, който е на посещение в богатата на изкопаеми горива страна, съобщават от Министерския съвет.

Борисов от своя страна е потвърдил, че на ресорните министри било разпоредено да проучат възможностите за газифициране. По думите на премиера, договорените 1 млрд. куб. м азерски газ годишно, който ще идва от втората фаза на находището Шах Дениз, е най-евтиният и щял да може да се използва за социални пакети за бедните домакинства.

Румен Радев потвърди интереса ни към Южния газов коридор

Румен Радев потвърди интереса ни към Южния газов коридор

Азерски компании могат да участват в газификация у нас

"Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване", каза премиерът Борисов. По думите на Алиев, 93% от територията на Азербайджан е газифицирана.

Според премиера по този начин щял да се реши и екологичният проблем с мръсния въздух.

Очаквало се тази година да започне изграждането на интерконектора с Гърция и да се финализират преговорите за конектора с Турция, за да може синьото гориво по Южния газов коридор, в който Азербайджан има водеща роля, да стигне до България.

Сред темите на разговорите между Борисов и Алиев е била диверсификацията на доставките на природен газ до България, както и проектът за изграждане на газовия хъб "Балкан".

Борисов и Алиев са обсъдили и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.