Преди предстоящото откриване на директна самолетна линия София-Баку президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев, съобщиха от администрацията на президента.

Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври 2017 година.

Радев благодари за политическа воля за бързото откриване на самолетната линия, която е обсъдена по време на съвместната им среща в Баку.
Радев и Алиев очакват, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе икономически ползи за двете страни. Двамата са уверени, че ще се развият туристическите и бизнес връзки, и ще се насърчи двустранното сътрудничество.

Азербайджан проучва газопреносната ни мрежа

Азербайджан проучва газопреносната ни мрежа

Обсъждат гарантиране на енергийната сигурност и диверсификация на източниците

Румен Радев и Илхам Алиев обсъдиха възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас, тъй като в страната ни са много малко домакинствата, които ползват газ за битови нужди. "Работим в тази насока и очакваме специалисти от вашата страна, за да обсъдим темата на експертно ниво", заяви президентът Радев.

Енергетиката - ключ за българо-азербайджанските отношения

Енергетиката - ключ за българо-азербайджанските отношения

България и Азербайджан са естествен мост между Каспийско и Черно море, убеден Соломон Паси

Българският държавен глава отново потвърди подкрепата на страната ни за изграждането на Южния газов коридор, в реализацията на който Азербайджан има ключова роля. "Този проект има важно значение не само за България, но и за енергийната диверсификация на Европа", заяви Румен Радев.