От януари ще заработи генерално почетно консулство на България в Йерусалим. То беше прието с решение на Министерския съвет през месец юни. Това заяви в Израел българският премиер Бойко Борисов, който е на двудневно официално посещение в Йерусалим.

Всеки ден има минимум 5 самолета с туристи за България, мотивира Борисов необходимостта от разкриване на дипломатическа мисия в Йерусалим.

По време на съвместен брифинг Бенямин Нетаняху обяви, че се надява разкриването на генерално почетно консулство на България в Йерусалим да е първата стъпка за установяване на българско посолство в Йерусалим.

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел
Обновена

Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

В Газа палят американски знамена

Борисов изрази готовност до края на годината да се проведе смесеното междуправителствено заседание и отправи покана към министър-председателя на Държавата Израел да посети България. От своя страна Бенямин Нетаняху изтъкна, че има много теми за обсъждане между двете приятелски страни Израел и България.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви преди срещата си с Борисов, че заедно насърчават за едно проспериращо бъдеще, а не минало на насилие. "Надявам се да се фокусираме върху темата как да се борим срещу злото", обяви Нетаняху.

По време на съвместно изявление с израелския си колега Бенямин Нетаняху Борисов каза, че религията е изключително значима за всеки един от нас, но най-важните неща са мирът, толерантността и разбирателството.

Борисов заяви, че е успял да се види с много приятели в Израел и че: "трябва да се положат много усилия, за да се преборим за мозъка на хората, за това, което мислят. Чрез интернет има много повече възможности, няма граници. Технологиите напреднаха, а в същото време виждате, че с едно хвърчило или дрон могат да се направят много и ужасни поразии", каза той.

По-късно през деня Борисов ще се срещне с близките на загиналите при атентата в Сарафово. "Този удар беше насочен срещу израелски граждани, но загинаха и българи и ни беше нанесена голяма щета, но тогава видяхме много ясно, че нашите служби за сигурност и вашите работиха като една", каза премиерът ни.

По думите на Борисов доверието, което има с Бенямин Нетаняху, е от изключително значение, защото Израел играе ключова роля в развързване на сложния възел в Близкия Изток.