Граждани и граждански организации, като Съюза на репресираните и съюз "Истина", настояват Георги Константинов да бъде не само член, а и председател на комисията по отварянето на досиетата.

Вчера директорът на Национална служба Сигурност Иван Драшков отново посочи, че службата разполага с редица данни за съпричастност на Константинов към терористична дейност и каза, че за да бъде отказан достъп до класифицирана информация на дадено лице, не е задължително да има присъда, а само данни за негова съпричастност към такива действия.

БНР информира, че сред подкрепящите кандидатурата на Георги Константинов са музикантите Вили Кавалджиев, Васко Кръпката, Васил Гюров, Кирил Маричков, Васил Найденов, Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Наско от Б.Т.Р., Йордан Караджов, актьорът Ириней Константинов, поетът Димитър Керелезов, проф. Тодор Танев и проф. Милен Семков от Софийския университет, журналистите Николай Колев-Босия и Тодор Янакиев.

Казусът е морален преди да е политически и тази екстрена ситуация няма да остане без отглас в Европа, посочи проф. Тодор Танев.

Отец Георги Спасов съобщи, че е открита подписка в подкрепа на Константинов - до НДК, при параклиса - мемориал за жертвите на комунизма.

Инициаторите отправят искане към Народното събрание и Държавната комисия за сигурността на информацията да бъде отменен неубедителният и немотивиран според тях отказ от националната служба "Сигурност" /НСС/ за достъп на Константинов до класифицирана информация.

Вчерашните обвинения на Драшков към Георги Константинов са базирани на данни от бившата Държавна сигурност, а нейната задача беше да компрометира противниците на комунистическия режим, посочи Тодор Янакиев. Затова сопред него мотивите за отказа на достъп до класифицирана информация са неубедителни.