За 11 март беше насрочено следващото заседание на съда в Триполи по делото на мъчителите на нашите медицински сестри, които ги обвиняват за клевета, информира БНР.

Прокурорът по делото за клевета срещу петте български медицински сестри и палестинският лекар Ашраф поиска максималното наказание, което според либийското право е до 3 години лишаване от свобода.

По искане на адвоката на палестинския лекар Ашраф Тохами Туми делото се отложи за 11 март, за да може неговият защитник да се запознае с документите по делото.

Българските и палестинският лекар отхвърлиха в залата на съда обвинението, че са клеветили своите мъчители.

„Тези хора ни изтезавах, нашите палачи лъжат, не сме ги клеветили," бяха твърди подсъдимите българки.

За заседанието продължило половин час закъсня либийският им защитник Осман Бизанти в момент, в който подсъдимите бяха категорични, че без преводач и без защитник, няма да отговарят на никакви въпроси.

След появата на Бизанти и след като дипломатът от нашата дипломатическа мисия Димитър Димитров се закле като техен преводач, те отхвърлиха всички обвинения към тях.

Непосредствено след края на заседанието един от основните инквизитори на българките Джума Мишри размаха либийски вестник, в който отново се казва колко големи злодеи са българките. Джума твърди, че обидите към него са толкова големи, че дори децата му се срамуват от клеветите по негов адрес.

Пред българските журналисти подсъдимите отново показаха част от белезите си, получени по време на мъченията, които са видни осем години по-късно.

Българките благодариха чрез журналистите на целия български народ, който се включи в кампанията „Не сте сами" за подкрепата, която според тях, макар и закъсняла, в момента им дава много сили и кураж.