Изложбата с работно заглавие "Изкуство и култури в България (XVI - XVIII век)" в парижкия музей "Лувър" е отменена, съобщават от Министерството на културата.

До това решение се стигна след отказа на Светия Синод на Българската православна църква да даде разрешение за представяне на експонати от църковните музеи и след изразеното мнение на ръководството на Българската академия на науките, както и негативната обществена реакция относно периода на изложбата.

Излагат български икони като "ислямско изкуство" в Лувъра?
Обновена

Излагат български икони като "ислямско изкуство" в Лувъра?

БАН: Това е светотатство

По този повод министърът на културата Боил Банов проведе среща с посланика на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин. В разговора той запозна френския дипломат с предисторията на преговорите с музея от 2012 г. до момента, с решенията на Българската Патриаршия и БАН, както и с обществените насторения през последните дни.

Министър Банов и посланик Робин се обединиха около мнението за това колко е важно да бъде запазено доброто сътрудничество с музея "Лувър" и успешното партньорство между двете страни да продължи с реализицията на дългосрочните проекти в областта на културата и изкуството.

Припомняме, страната ни се готви за събитието от края на 2019 г.

Преди дни пък стана ясно, че френският куратор на изложбата възнамерява наши икони да бъдат изложени в секция "Ислямско изкуство".