Забраната за тютюнопушене в закрити обществени места не изпълни основната си цел - не успя да помогне на пушачите да спрат да пушат.
Това обяви по време на заседание на парламентарната икономическа комисия депутатът от „БСП Лява България" Корнелия Нинова в защита на идеята за допускане отново на цигарен дим в заведенията.

Народните избраници от тази комисия имаха задачата да разгледат предложението на „Атака" за промени в Закона за здравето, с които ще отпадне пълната забрана за тютюнопушене на закрити места.
Припомняме, промените вече бяха отхвърлени от титулярната здравна комисия.

Атакистът Любомир Владимиров защити предложението за връщане на стария режим на пушене, като обясни, че в момента се отчита спад на оборотите на заведенията, което от своя страна увеличава и безработицата.

„Обществена тайна е, че в голяма част от заведеният сега се пуши и това става по усмотрение на собствениците", изтъкна Владимиров и добави, че сега жалбите и сигналите на гражданите остават без разглеждане.

Социалистката Нинова се обяви в подкрепа на тази възможност, като изтъкна, че забраната е била приета, за да помогне на онези, които нямат волята и силата, сами да спрат да пушат.
„За времето от приемането на закона до сега обаче количеството на продадените легално цигари и нарязан тютюн не само не се намали, ами напротив - увеличи се", мотивира подкрепата си „червената" депутатка.

На категорично противоположна позиция пък е депутатът от Патриотичния фронт Полина Карастоянова. Тя е на мнение, че забраната за пушене няма нищо общо с икономически загуби и проблеми на бизнеса и именно това е гледната точка на реалната пазарна среда.
Промяната дори би довела до загуби", предупреди народният представител и даде за пример закупените вече пакети от чуждестранни туристи за летния сезон, в който ясно е записана пълната забрана за тютюнопушене.

Друг е въпросът за тютюнопушенето според народния избраник от Реформаторския блок Мартин Димитров.
Спазването на закона и контрола за това е въпросът, по който трябва да има дебат", отсече Димитров.

По време на заседанието в здравната комисия по тази тема бе посочено, че редица собственици на заведения са готови да си плащат глобите, но да не гонят пушачите от помещенията.