Професионалното ръководство на МВР и по-конкретно главният секретар ще имат правомощията да подписва разрешения за прилагане на СРС-та.

Това стана ясно след съвместната среща между премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Лазар Груев в съдебната палата.

„Не виждам логика защо политическо лице трябва да дава разрешение за СРС-та", коментира премиерът Борисов. Припомняме, до момента това се правеше от вътрешният министър, в случая - Цветан Цветанов.

„Използването на СРС-тата трябва да се отдели от политиката", категорично заяви Борис Велчев.

Полиграфът „хвана" двама по СРС скандала.
Още...

Припомняме, по-рано днес на кръгла маса в парламента по въпросите на СРС Велчев изказа мнение, че трябва да бъде намален досегът на вътрешния министър до СРС.

Министър-председателят изтъкна, че трябва да се продължи реформаторския устрем и допълни, че промените трябва да станат до юли месец, когато излиза междинния доклад на ЕК за България.

Правосъдният министър добави, че акцент в планираните промени ще бъдат да се засилят законовите гаранции на хората, попаднали в обсега на СРС-тата, да се засили последващият контрол от съдиите и детайлно да се разработи регламентацията, касаеща националната сигурност и да се изгради по-добра административно-наказателна защита, свързана с нарушителите, прилагащи СРС-та.

Попова изтъкна, че заявителите за прилагане на СРС-та ще имат задължението да мотивират изключително подробно искането си. Съдията, който разрешава или отказва прилагането на СРС-та, ще има същото задължение.

„Съдиите ще дават толкова разрешения, колкото могат да контролират", подчерта премиерът и допълни, че отговорността трябва да е споделена между съдиите, главният секретар и тези, които прилагат СРС-тата.

Лазар Груев посочи, че са необходими законови изменения за СРС-тата, промяна и преосмисляне на практиката при използването им.

Председателят на ВКС добави, че институциите са длъжни да променят нормативната уредба и прилагането на специални разузнавателни средства така, че българските граждани да са уверени и спокойни като междувременно страната ни се бори с тежката и организираната престъпност.

„Чрез служебно уведомяване хората, които са попаднали в обсега на СРС-та, но информацията, събрана от тях, не е била използвана по досъдебно производство, ще имат право да искат обезщетения", посочи Маргарита Попова. Тя допълни, че изключително важно и СРС-тата да бъдат прилагани само в случай, че доказателствата не могат да се съберат по друг начин.

Министър Попова добави, че автентичната информация, събрана чрез СРС-та, трябва да отиде при съответния заявител, а ако информацията е филтрирана, трябва да се носи наказателна отговорност.

Министърът на правосъдието обаче подчерта, че въпросът дали МВР да продължи да прилага СРС-та или това трябва да се извършва от друга служба, не е толкова съществен. По-важното според нея е контролът. „Освен това е от изключително значение и унищожаването на информацията от СРС-та и дали това се прави законосъобразно", допълни тя.