Предлагат отново Българската Православна Църква (БПЦ) за Нобелова награда за мир. Инициативата започва да търси широка обществена и институционална подкрепа.

През 2018 година отново ще бъде внесено предложението в Норвежкия нобелов комитет, който присъжда всяка година наградата за мир номинацията на Българската Православна Църква (БПЦ).
Предложението за присъждане на Нобелова награда за мир е за приноса на БПЦ за спасяването на 48 000 български евреи от лагерите на смъртта през Втората световна война.

Църквата ни приема номинацията за Нобелова награда за мир

Църквата ни приема номинацията за Нобелова награда за мир

Тя е единствената религиозна институция, която е получила номинация

Това стана известно днес при срещата на адвокат Моше Алони - дългогодишен председател на Адвокатската колегия на Израел. Той е член на Колегията за приятелски връзки между адвокатурите на Израел и България и почетен председател на Сдружение "Благодарност" с председателя на Варненския апелативен съд Ванухи Аракелян.

На днешната среща заедно с Моше Алони във Варна гостуват съдия Меламед - наказателен съдия от Върховния съд на Израел, Николай Панков - секретар на Сдружение "Благодарност" и адвокат Детелина Симеонова - председател на "Сдружение за изучаване на православието".

Адвокат Алони и Сдружение "Благодарност" са сред инициаторите за първото номиниране на БПЦ за Нобелова награда за мир в началото на 2017 година. След внасяне на първото предложение, чрез Петиция за подкрепа, създадена в Интернет, номинацията е била подкрепена от 2500 души от цял свят.

Те не само са я подписали, но и са описали мотивите си. Благодарение на тази подкрепа, номинацията за заслугите на БПЦ е достигнала до 5-то място в класацията на Нобеловия комитет от общо 318 предложения. През октомври тази година Нобеловата награда за мир получи Международната кампания за забрана на ядреното оръжие (ICAN).

Инициаторите за повторна номинация на БПЦ ще търсят широка подкрепа сред институции, личности и общественици в България и по света, обясни адвокат Алони. "Това е награда за същностни човешки ценности. Награда за смелостта, толерантността и героизма на БПЦ, които могат да бъдат пример", каза той.

Освен Петиция в интернет, Международен комитет от участници ще търси подкрепа за кандидатурата на БПЦ. Номинацията ще бъде внесена официално в Норвежкия нобелов комитет в началото на 2018 година. Според регламента - това да бъде направено от един политик, от един общественик и от представител на академична общност.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова

Припомняме, на 2 ноември говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "по време на Втората световна война нашите войници успяха да предотвратят депортирането на евреите от България и по този начин да спасят около 50 хил. души от сигурна смърт".

На следващия ден от българското външно министерство обявиха позицията си, че Българският народ спаси българските евреи, а не Съветската армия. След това и от американския еврейски комитет обориха позицията на Русия за българските евреи.