Осъждайки антисемитска атака срещу паметника на съветската армия в София, говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова погрешно заяви, че червената армия е спасила българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта.

Лозунгът, който беше изписан на паметника в нощта на 31 октомври, гласеше "100 години ционистка окупация". Това припомня израелското издание "Times of Israel".

Захарова изтъкна по този повод, че оскверняването на монумента предизвиква гняв в Москва, като призова българското правителство да защити паметника, който е бил изрисуван и мацан на няколко пъти преди това в миналото, от други актове на вандализъм.

Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

Русия настоя България да преустанови вандализма срещу съветските паметници

"България най-накрая да направи всичко необходимо за недопускането"

Американският еврейски комитет оспори изявлението на Захарова, изтъквайки, че въпреки че е била част от Оста през Втората световна война, България се е противопоставила на заповедите на нацистите и е защитила евреите си.

Повечето историци са единодушни, че заслугата за спасяването на българските евреи през март 1943 г. е на Българската православна църква, както и на политици, интелектуалци и обикновени граждани, които са протестирали срещу разпорежданията на Хитлер и подчинените му.

Израелското издание припомня и отговора на българските власти в лицето на Министерството на външните работи по темата, в който се посочва, че червената армия е била на хиляди километри, когато са се разигравали събитията по спасяването на българските евреи.

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи

Външно скочи на Захарова

Отбелязва се също, че българската еврейска организация "Шалом" също е отговорила на изявлението на Захарова, която изтъкна, че спасяването на българските евреи се е случило в резултат на действията на мнозинството от българския народ, Българската православна църква и българската антифашистка общност.

Дейвид Харис, който е изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, нарече твърденията на руския официален представител "фактически неверни и крещящ пример за най-лошия възможен исторически ревизионизъм".

"Независимо от предаността си към Берлин, България се извиси през 1943 г., за да стори нещо забележително - да се противопостави на нацистките заповеди и да защити близо 50 хил. български евреи от депортиране и почти сигурно изтребление", подчерта Харис, като допълни: "Мнозина бяха смело ангажирани с това героично спасително усилие, което e признато с благодарност от Яд Вашем, историци на Холокоста и самите оцелели."

"Не, българските действия не бяха перфектни. Единадесет хиляди евреи от Тракия и Македония, под българска окупация, бяха депортирани в лагерите на смъртта, и това не може да бъде забравено. И все пак никоя друга страна под контрола на нацистите не успя да защити огромното мнозинство от толкова голямо еврейско население".

Руското посолство: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите си

Руското посолство: Без Червената армия българите нямаше да спасят евреите си

В изявление на руски език...