нсСъдиите от специализирания съд няма да получават заплата-бонус, а равна с тази на апелативните съдии, съобщи БНР. Това реши парламентът при гласуването на второто четене на Закона за съдебната власт.

В предложението на правната комисия бе записано съдия в Специализирания наказателен съд да получава възнаграждението на съдия в Апелативния, а прокурор от Специализираната апелативна прокуратура да получава толкова пари, колкото и колегата му от Върховната касационна прокуратура.

Четин Казак от ДПС посочи, че с определяне на по-високи заплати за служителите от Специализирания съд ще се „елитаризират тези магистрати", въпреки че колегите им от обикновените съдилища са многократно по-натоварени.

Румен Петков от БСП коментира, че се създава „поръчков съд, който освен всичко друго ще разполага и с бонуси за произнасянето на подходящи присъди".

Депутатите решиха да отложат гласуването на останалите поправки в закона за съдебната власт, както и на промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Причината за прекъсването на разглеждането на промените в закона е, че имат противоречие между текстовете, които предстои да бъдат гласувани и приети на вчерашното заседание разпоредби.

Срив в системата за гласуване в парламента бе причината за дадената поредна почивка от председателя на народното събрание Цецка Цачева. По време на днешното извънредно заседание депутатите излизаха през половин час в почивка, като причината за това бе липсата на кворум.

До края на пленарния ден трябва да бъдат приети промените на второ четене в Закона за пощенските услуги, с който от 1 януари на 2011г.  ще отпадне държавният монопол за малките пратки до 50 грама.

Ще бъде регламентиран и механизмът за финансиране на универсалната пощенска услуга чрез компенсиране от държавния бюджет, когато задължението за извършването й води до нетни разходи и представлява несправедлива финансова тежест за пощенския оператор, на когото е възложено това задължение. Компенсацията ще се предоставя след получаване на положително решение от Европейската комисия.