Само на 6 април е била въведена такса коронавирус от консула ни в Хага. Външният министър Екатерина Захариева обяви на брифинг, че консулът ни в Хага е "опарил" с таксата само двама души - един чужденец и един българин. Щом посланикът ни в Холандия е разбрал за това, веднага са предприети мерки.

Министър Захариева е била уведомена на 7 април. По думите й консулът ни не за първи път нарушава правилата. Консулът ни наел и временни прегради, за да ограничи достъпа на граждани до консулството. Той ще бъде върнат веднага в страната. Ще бъде образувано и дисциплинарно производство срещу него. Реагирахме веднага, спряхме това незаконно действие, отчете първият ни дипломат.

По думите й такса се взима за предоставяне на услуга и не може някой чиновник да налага такси самоволно. Нито един мотив не може да оправдава незаконни действия, категорична бе Екатерина Захариева.

Отзоваха консула ни в Хага - събирал такса "коронавирус"

Отзоваха консула ни в Хага - събирал такса "коронавирус"

Таксата била €5 за българи и €10 за чужденци

Тя се надява, че този инцидент няма да наруши престижа на българската дипломатическа служба. Тя поясни, че предсрочното прекратяване на мандата е най-тежкото наказание за един дипломат.

Продължават исканията от българи да се върнат от чужбина в страната и дипломатите ни по света съдействат с всички сили и непрекъснато. Преди няколко дни е имало и случай на прекратено лечение на българин заради пандемията и той е бил извозен с автомобил на министерството. Предстои чартърен полет от ОАЕ, където ще летят не само българи, но е други европейски граждани. Работи се и да се приберат българи, блокирани на два круизни кораба в Италия.