Сериозните проблеми на БСП трябва да бъдат решени, за да може партията да бъде алтернатива на управляващите. Това заяви лидерът на градската организация на БСП Румен Овчаров пред пленума на столичните социалисти за резултатите на партията от европейските и националните избори.

Според Овчаров, за да бъде БСП модерна и привлекателна партия, тя трябва да бъде с нови лица и с нова политика, съобщи БНР.

Румен Овчаров подчерта още, че това, което се е случило на Националния съвет на БСП с даването на вот на доверие на Сергей Станишев, е било правилно. Според него няма основание да бъдат смесвани оценките за управленския мандат с допуснатите грешки през мандата.

Това е първият успешен мандат на БСП за целия 20-годишен период. БСП за първи път си издържа изпита, каза Румен Овчаров.
Поради тази причина лидерът на градската организация на БСП посочи, че има логика на 47-мия конгрес през октомври да се даде възможност на председателя на партията Станишев да предложи своята визия за бъдещата реформа в БСП.

Овчаров зададе и риторично няколко въпроса, на които предстоящият конгрес трябва да даде отговор и които са записани в анализа на резултатите от изборите. Това са въпросите за коалиционната политика, кадровата политика, както и за диалога, пропуснат с хората, до които не е стигнало свършеното от БСП в управлението, за погрешната предизборна кампания, развила се като лидерска, а самите избори не са били президентски.

В изказванията си столичните социалисти признаха, че ниските резултати не са били очаквани и повдигнаха почти същите въпроси. За това в решението им е записано, че още от днес трябва да започне подготовката на БСП за кметските избори наесен в София.