Загубата днес се оказа не толкова тежка, БСП е втора политическа сила в София, каза председателят на столичната организация на БСП Румен Овчаров на пресконференция, цитиран от БТА.

Основната задача, която БСП в София си поставя, е спечелване на балотажите в деветте столични района, каза Овчаров.
Той посочи, че кандидатите на БСП за районни кметове се изправят на балотажа срещу тези на ГЕРБ в девет района - Нови Искър, Люлин, Студентски, Младост, Надежда, Илинден, Изгрев, Подуяне, Сердика.

Опасно е ГЕРБ да има монопол върху цялата власт в столицата, смята Румен Овчаров. Той посочи, че около 15 на сто от гласовете в София, подадени за листи, които не минават избирателната квота, ще бъдат преразпределени, при което ГЕРБ най-вероятно ще има мнозинство в Столичния общински съвет.

Ако му предоставим и районните кметове, струва ми се този монопол е прекалено опасен за София, за да си позволим да го допуснем, каза Овчаров.

Той допълни, че БСП ще търси подкрепа от всички останали политически сили.

Секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Ивелин Николов посочи, че целта на БСП да има най-голям брой общински съветници и кметове в страната се изпълнява.

Снощните прогнози се оказаха верни, каза председателят на Националния предизборен център на партията Евгений Узунов.
Той посочи, че БСП има 1265 общински съветници (23.73 на сто) и 51 избрани кметове на първи тур, двама от които са на областни градове - Варна и Смолян.

Кандидати на БСП ще бъдат на балотаж в 17 областни града, в 10 от които са с водещи позиции, допълни той.