Това, което се случи във Великобритания, ще има оздравителен ефект върху целия Европейски съюз.
Това заяви във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев, където участва в областен семинар на БЗНС.    

Според него гласуването в Кралството ще даде ясен и силен знак към свободния и демократичен Европейски съюз и хората ще започнат да осъзнават, че е много лесно да се говори популистки, но е много трудно да се поправят грешките на популистите.

Министър Ненчев е категоричен, че резултатите от референдума във Великобритания няма да се отразят върху НАТО като отбранителен съюз.

На въпрос за очакванията му от срещата на Върха във Варшава, министърът на отбраната заяви: „Аз отивам спокоен на срещата на най-високо равнище на НАТО, защото вече приехме стратегическите документи за националната сигурност и изпълняваме взетите решения от срещата в Уелс през 2014 г.”

Министър Ненчев коментира и предстоящите  избори за президент.  „В тази нестабилна среда за нас е много важно да има политическа стабилност в България... Като министър на отбраната и демократ за мен е много важно президентът на България да отстоява ясна евроатлантическа позиция”, заяви Ненчев и благодари на държавния глава Росен Плевнелиев именно за тази му позиция.

Като оценка на своята собствена работа като военен министър той посочи, че се придържа строго към изпълнението на програмата на РБ и управленската програма на правителството, под която се е подписал.

Според министър Ненчев промените в Закона за отбраната и въоръжените сили, свързани с военните неправителствени организации, ще бъдат готови до края на юли.

Във Велико Търново той съобщи, че ще награди шестима водолази от министерството на отбраната, които са участвали в издирването на изчезналите деца в река Янтра през миналата седмица.