"Не можем да изпратим веднага армията на границата". Това уточни пред журналисти в парламента експертът и бивш министър на отбраната Бойко Ноев по отношение на приетите промени в Закона за отбраната.

"Това, което народните представители решиха днес, има историческо значение. То слага точката на едни дълго продължили ненужни спорове и е като цяло едно много позитивно развитие", отбеляза Ноев.

Според него, сега трябва да се помисли за много неща, а на първо място сред тях е човешкият фактор.

"Ако днешните управляващи хвърлят войниците в калта в тия дрипави палатки, както хвърлиха полицаите, ако правителството отново започне да гласува дърва за огрев и да завива войниците с найлони по границата, това ще бъде едно падение за държавата, едно национално предателство", предупреди експертът.

Той призова правителството да помисли за хората на границата. "Отсега да започнат да строят удобни условия за живот на тези хора, които ще бъдат там, да ги оборудват с подходящите средства и най-важното - да ги обучат по начин, по който те да могат адекватно да реагират на заплаха, ако такава възникне", настоя ексвоенният министър.

По отношение на това дали военнослужещите ще бъдат въоръжени, Ноев напомни, че за въоръжението ще реши министърът на отбраната и той ще бъде отговорен за издаването на тези инструкции.

"Здравият разум обаче казва, че ако срещу България на границата има заплаха, която изисква различни форми за силово реагиране, то ние не трябва да се колебаем да направим това. И не може да има някакво колебание, че, например, срещу въоръжен терорист, войникът ще седи с ръце в джобовете и ще казва: "Добър ден", коментира още експертът.