Днес подписах актуализация на Комплексното разрешително на ТЕЦ "Марица 3"-Димитровград и то влезе веднага в сила. Промяната е в посока завишени изисквания, породени от европейското екологично законодателство и е завършек на процедура, започнала преди повече от година. За да заработи наново ТЕЦ-а е необходимо да отговаря на новите условия. Преди да изпълнят новите условия и това да бъде установено от РИОСВ-Хасково, предприятието не може да работи и отпадналото вчера в съда предварително изпълнение на Принудителната административна мярка няма връзка с това, защото е по друга процедура. Това написа министърът на околната среда и водите Борислав Сандов във "Фейсбук".

Снимка 577103

Източник: "Фейсбук" страница на Борислав Сандов

От МОСВ съобщиха, че с подписаното днес решение се потвърждава актуализацията на разрешително от 2021 г. Съгласно документа електроцентралата ще трябва да работи по разписаните условия, в които са заложени мерки и норми за допустими емисии, свързани с най-добрите налични техники, съответстващи на посочените в европейската нормативна уредба. Изискванията са по-строги справо валидните до момента и целят подобряване на качеството на атмосферния въздух в района.

Ползването на работния котел на ТЕЦ-а вече се разрешава само след писмено потвърждение от РИОСВ- Хасково, че са изпълнени условията за технически мерки за повишаване на ефективността на сероочистващата инсталация, както и достигане на емисионни нива, свързани с най-добри налични техники.

ТЕЦ "Марица 3" остава затворена, твърд остава екоминистърът

ТЕЦ "Марица 3" остава затворена, твърд остава екоминистърът

Установени са 8 случая на надвишени нива на серен диоксид от началото на 2022 г.

В документа е описано подробно кои са мерките за повишаване на ефективността на сероочистващата инсталация:

- Конструктивни промени по димния тракт с цел по-равномерно разпределение на газовия поток, постъпващ в сероочистващата инсталация;

- Монтаж на допълнителна рециркулационна помпа с допълнителен колектор, даващи възможност за повишаване на количеството използван абсорбент и формиране на допълнителна зона за обработка на потока димни газове;

- Промяна на типа на дюзите за повишаване на контактната повърхност между отпадъчния газ и абсорбента.

Операторът ТЕЦ "Марица 3" е изпълнил само частично гореописаните условия, като РИОСВ - Хасково е уведомена, че предстои монтаж и въвеждане в експлоатация на част от оборудването през периода 01.06. - 31.07.2022 г.

ТЕЦ-ът в Димитровград обжалва всички осем санкции

ТЕЦ-ът в Димитровград обжалва всички осем санкции

Издадени са предписания на предприятието, но то не ги е изпълнило, заяви Борислав Сандов

В актуализираното комплексно разрешително са заложени и норми за допустими емисии, съгласно най-добрите налични техники за серен диоксид, азотни оксиди, прах, като са добавени и допълнителни параметри - въглероден оксид, хлороводород, флуороводород и живак. Честотата на изпитване на по-голяма част от показателите NOx, CO, SO2, Hg, HCl са заложени като собствени непрекъснати измервания, HF (флуороводород) е на тримесечие, а металите и неметали с изкл. на живак - веднъж годишно.

От ТЕЦ-а трябва да представят в РИОСВ - Хасково, заедно с месечният доклад за собствени непрекъснати измервания, и сертификат за всяка получена и употребена партида въглищен микс. Сертификатът следва да включва информация за състава на използваните въглища, от която да е видно, че в инсталацията се използва подходящ въглищен микс със сравнително ниски азотосъдържащи компоненти на органичната маса, водещ до намаляване на емисиите на NOx в отпадъчните газове.

Въвежда се и стриктен ред за изпускането на емисии от вредни вещества, като за Комин 2 на ТЕЦ "Марица 3" се разрешава това се разрешава само в определени периоди - при пускане на котела за производство на електроенергия до достигане на 70% от номиналната мощност на генератора и при спиране на работа.

Губим делата пред ЕК за чистотата на въздуха, пречиствателните станции и Натура 2000

Губим делата пред ЕК за чистотата на въздуха, пречиствателните станции и Натура 2000

Сандов амбициран да намали наказателните процедури с още 7

"Целта на така заложените мерки в актуализираното комплексно разрешително е привеждане на инсталацията в съответствие с изискванията на Решение 2017/1442/ЕС с цел гарантиране на законосъобразната експлоатация на горивната инсталация, респективно спазване на действащите норми за качество на атмосферния въздух и екологично законодателство", посочват от МОСВ.