България да получи сериозни компенсации за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" ще настояват българските евродепутати при обсъждането на бюджета на Европейския съюз /ЕС/ за 2009 година.

Това каза на пресконференция Атанас Папаризов от групата на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ в Европейския парламент /ЕП/.

Според Румяна Желева от групата на Европейската народна партия предстои промянав отношението на страните-членки на ЕС към ядрените реактори.
Затова ГЕРБ, с чиято листа Желева е избрана в ЕП, участва активно в кампанията за повторно пускане на двата реактора на "Козлодуй" и е подпомогнато заснемането на филм за тях.

Представител на всяка група в ЕП отчете пред журналисти свършеното от българските евродепутати през 2007 г. и приоритетите за тази година.

Като успех в работата си за шестте месеца на миналата година, през които са в Европарламента, нашите евродепутати отчетоха успешното завършване на казуса с изписването на кирилица на "евро" върху евробанкнотите, както и освобождаването на българските медици и на палестинския лекар.