Повишава се бойната и оперативна подготовка на въоръжените сили на България.

Това заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов, след като бе одобрен и приет докладът за състоянието на Въоръжените сили на България за 2005 година.

Той подчерта обаче, че все още Българската армия не може на 100% да покрие изискванията на НАТО.

Найденов коментира, че от доклада е станало ясно, че сравнително успешно се реализира трансформирането на Българската армия, като важен момент за това е процесът на модернизацията на въоръжените сили.

Ангел Найденов посочи, че от 11 приоритетни проекта за трансформация на БА са стартирали пет.

Председателят на комисия по отбрана каза още, че са направени препоръки относно времето за внасяне на доклада, както и неговата структура.

Комисията настоява докладът за състоянието на Въоръжените сили на България да се внася за разглеждане в рамките на първото тримесечие, за да може да се обвърже с бюджетната програма за съответната година.

Комисията е изразила загриженост относно средствата, които се отделят за въоръжените сили, тъй като тенденцията е те трайно да намаляват.

Според Найденов това не позволява в пълен обем да се реализират възможностите на въоръжените сили.

Комисията е отправила препоръка за ускоряване на подготовката на пакети за стимулиране на военнослужещите, както и необходимостта МО да отделя повече финанси за военната инфраструктура.

Според договора с НАТО за модернизацията на Алианса трябва да се отделят 2.6% от БВП.

Найденов обаче съобщи, че за 2004-2005 година са отделяни между 2.4% - 2.5%. от БВП.