Шефът на Народното събрание Росен Желязков и председателят на израелския Кнесет Амир Охана обсъдиха перспективите за задълбочаване на политическия диалог и възможностите за надграждане на стратегическия характер на отношенията между България и Израел. Те разговаряха в Дъблин, където участват в Европейската конференция на председателите на парламенти, организирана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщиха от пресцентъра на парламента.

Росен Желязков заяви, че отличните двустранни отношения са солидна база и гарант за ползотворно бъдещо сътрудничество в различни сфери от взаимен интерес. Нашият стремеж е да задълбочим парламентарния обмен и да развием отношенията си в областите на иновациите, енергетиката, туризма, земеделието, допълни той.

Председателят на Народното събрание изрази своето задоволството си от доброто ниво на секторното сътрудничество и благодари за готовността на израелската страна за обмяна на експертиза, свързана с управлението на водните ресурси.

Радев се обяви за свободен и сигурен дигитален свят на лидерска среща в САЩ

Радев се обяви за свободен и сигурен дигитален свят на лидерска среща в САЩ

В Ню Йорк президентът разговаря и с представители на еврейски организации

Амир Охана от своя страна отбеляза, че Израел и България се радват на отлични приятелски отношения, които са не само хубави думи, а се претворяват в действия. По думите му борбата с антисемитизма и езика на омразата са общ приоритет на двете страни, като светлият акт на спасението на 48 000 български евреи по време на Втората световна война трябва да бъде стандарт за толерантност и човечност, към който всички трябва да се придържаме и днес. Охана подчерта, че надигането на крайни популистки движения е предизвикателство за целия демократичен свят и само единни можем да се противопоставим на всички форми на дискриминация и нетолерантност. Той добави, че времето ни е преподало своите горчиви уроци, които следва да помним, за да не позволим никога повече да се повторят трагедиите от миналото.

По време на срещата ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ Георг Георгиев изтъкна, че като отчита надигането на крайни идеи навсякъде по света, България трябва да продължи и дори да удвои усилията си в борбата с антисемитизма и езика на омразата. Ние държим на стратегическите отношения с Израел и смятаме, че естествените културни и исторически мостове между двете държави крият потенциал да спомогнат за задълбочаване на съвместната ни работа в редица сфери от взаимен интерес, каза още той.