След като два часа народните представители дебатираха по двата законопроекта за прекратяване на режима на дерогация за руския петрол, ползвана от "Лукойл Нефтохим", и двата текста бяха оттеглени. Това стана ясно от думите на Росен Желязков точно след като депутатите бяха в 15-минутна почивка, след което трябваше да се състои гласуването.

Оказа се обаче, че депутатите трябва да гласуват оттеглени законопроекти за дерогацията.

Единият законопроект бе на ПП/ДБ и предвиждаше срок за прекратяване на дерогацията 1 март 2024 г. Вторият законопроект бе на Делян Добрев, който вече за четвърти път тази година предлага прекратяването й веднага - в случая и този път от 1 януари 2024 г.

Последното и поредно свое предложение (по което пленарна зала вече се е изказвала) Делян Добрев внесе с моралната подкрепа на председателя на ПГ на ДПС Делян Добрев, като допълнение на скандала в сглобката в пленарна зала заради уволнението на шефа на "Пирогов" от здравния министър Христо Хинков.

В коментар на ситуацията се изяви Тошко Йорданов от ИТН, който влезе в диалог с Явор Божанков.

От БСП Корнелия Нинова припомни, че отдавна са установили, че сглобката е съюз на едноръките джентълмени. Но това нещо се превърна в сглобка на многоръките търгаши, подчерта тя. По няколко пъти на ден се търгуват.

ГЕРБ направи салто мортале, а до края на деня Борисов трябва три оставки да подаде, заяви Корнелия Нинова, припомняйки уверението на лидера на ГЕРБ от преди няколко часа. Борисов прави своите собствени депутати на маймуни, подчерта Корнелия Нинова и се обърна със съчувствие към гербаджиите в залата: Как издържате? Дерогацията също била въпрос на алъш -вериш.

Покрай размяната на реплики депутатите гласуваха и предложението на Христо Гаджев от ГЕРБ да се удължи пленарното заседание и да се гледат данъчните закони. И това предложение отново изуми социалистите.

Пленарна зала одобри оттеглянето на двата варианта на дерогацията. От ИТН не участваха в гласуването. "Възраждане" и БСП бяха против, а един от ПП-ДБ гласува въздържал се.