Депутатите ще започнат работа утре с обсъждане на първо четене на промените в Закона за Министерството на вътрешните работи.

Това предвижда седмичната проектопрограма на Народното събрание.

С проектозакона се предлагат комплекс от мерки, насочени към подобряване на координацията между органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и спасяване" и Главна дирекция „Гражданска защита"; предлагат се промени, насочени към повишаване ефективността на досъдебното производство и се оптимизират дейности на административни дирекции.

Успоредно с това се създават нови норми, свързани с изпълнението на критериите за присъединяване на Република България към Шенгенското пространство, и се въвеждат специфични понятия на европейското законодателство. В законопроекта се допълват разпоредбите за държавната служба в МВР и по специално редът за участие в международни мисии и административнопроизводствените правила при дисциплинарно производство и освобождаване от служба в МВР.

Промените са в три основни групи. Едната е насочена към присъединяване на България към Шенген и се регламентира обменът на информация. С този законопроект за първи път се регламентира възможността за осъществяване на въздушно наблюдение на границите, с което се изпълняват ангажиментите на България за въвеждане на въздухоплавателни средства при наблюдение на външните граници на Шенгенското пространство.

Втората група промени предвиждат сливане на ГД „Пожарна безопасност и спасяване" и ГД „Гражданска защита" в ГД „Пожарна безопасност и защита на населението".

Третата група мерки целят изграждането на съвременна криминална полиция с европейски профил. Въвежда се и по-пълна законова регламентация на участието на служители на МВР в мисии извън територията на страната и за изпълнението на длъжност в институции или в структури на Европейския съюз или в международни организации въз основа на договори, по които България е страна.

Законопреоктът предвижда Главна дирекция „Досъдебно производство" да бъде закрита, а дознателите да минат под ръководството на ГД „Криминална полиция" и ГД БОП. Предвижда се дознателите да имат полицейски функции, като същевременно ще запазят пълния обем на функциите, които са имали досега.