Технологията за избирането на наши евродепутати започна да бистри парламентът.
За целта още от 2005 г. в Народното събрание отлежава законопроект на предишното правителство, а наскоро бе внесен и проектозакон от Надежда Михайлова, Христо Кирчев и Ваньо Шарков.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов препоръча на депутатите да подкрепят на първо четене и двата законопроекта и в хода на дискусиите до второто четене те да бъдат обединени в един.

В проекта на Надежда Михайлова е предвиден механизъм за преподреждане чрез предоставяне на до две преференции, което въвежда мажоритарен елемент в избора.
Михайлова предлага и механизъм, чрез който ще бъдат избегнати случаите, при които спечелил кандидат се отказва, за да може неговото място да заеме мторият от листата.
БСП по принцип подкрепя преференциалното гласуване, но има резерви по отношение на технологията и в конкретния случай предпочита гласуване с отделни бюлетини.

Мая Манолова от БСП заяви, че ако ще въвеждаме преференциално гласуване, интегралната бюлетина, предлагана с проекта на ОДС, ще е несправедлива, особено спрямо тези кандидати, които са изписани след десето място.

Тъй като България ще бъде представена в Европейския парламент с 18 депутата и всяка партия има право да предлага по две имена за място, ако се въведе интегрална бюлетина, то тя би заприличала на огромен вестник, тъй като всяка партия ще има по 36 кандидата.

Манолова изрази резерви и спрямо предоставянето на две преференции.
Според нея това би затруднило избора и смята, че ще е по-удачно, ако има преференциално гласуване, то да е само с една преференция.
Очаква се утре депутатите да продължат с дебата по двата законопроекта.