Единна държавна ромска платформа за интеграция обсъдиха представители на ромски организации от Централна и Северна България днес във Велико Търново, съобщи БНР.

Ромските гласове се продават и купуват по време на избори. Фактът е неоспорим и самите роми чистосърдечно си го признават. Причината е беднотията, казва Илия Янакиев от сдружение "Мултиетнос" в община Вятово.

Беднотията е голяма и всеки предпочита за 10, 20 лева да се продаде, това е. Има го този момент. Много партии купуват, почти всички, коментира той. Янакиев е съгласен, че за 10 лева не си струва да си продадеш гласа, но човекът, който го прави, не е работил за тях, не е орал. "Може да се противодейства, но държавата има интерес да се купуват ромите и това е", смята ромският лидер.

Аз по принцип не държа на политиката, в смисъл на партия. Аз държа на човека. В нашия квартал, където живеят ромите, няма купуване на гласове. Има отделни партии, които се появяват и хората постепенно се научиха, че трябва да се гласува за човека. Туй дето се говори за кебапчета, бири - при нас го няма. Просто съзнанието почва да работи, обяснява Милка Маринова, експерт по етническите въпроси в Община Бяла.

Тя твърди, че в ромския квартал на Бяла хората били доволни и виждали напредъка в последните години.

Ромите си знаят, че десетина дена преди деня на вота ще бъдат посетени от политиците, които ще ги залеят с реки от щедри обещания за благоденствие, за ремонти, асфалтиране на улици, изграждане на канализация, узаконяване на незаконни бараки, за плащане на сметки. Това смята Асен Христов от Дулово. Той е представител на младите роми и твърди, че те се дистанцират от покупко-продажбата на ромски гласове.

Младежите имат желание да учат. Този начин на купуване на гласове не е правилен. Къде ще отидат ромските гласове във вашата община? При нас е малко по-различно. Няма толкова купуване на гласове. Мисля, че разделено е - едните на ГЕРБ, другите на БСП. Ромите си продават гласовете, но не всички, смята Милан Николов от Русе.