Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) настоява решението дали България да предостави военна помощ на Украйна да бъде взето след провеждането на национален референдум по темата. Партията изрази своята позиция в отворено писмо.

"Не Народното събрание, а българският народ трябва да реши дали България да предостави военна помощ на Украйна.", категорични са от партията. От МИР смятат, че доставянето на оръжия ще доведе до разрастване на конфликта.

Лидерът на партията Симеон Славчев изтъква, че докато мнозинството народни представители са готови да гласуват "За" предоставянето на военна помощ за Украйна, то обществото е с противоположна нагласа. "При такова очевидно несъответствие, при това - по такъв важен въпрос, хората трябва да се произнесат, а не да бъдат въвличани в неприемлива за бъдещето им посока", категоричен е Славчев.

МИР настоява за провеждането на референдум със следния въпрос: "Съгласни ли сте България да предостави военна помощ на Украйна?" Партия Партията предлага Народното събрание да включи извънредна точка в дневния ред на първото си заседание на 4 май, касаеща провеждането на референдума.

От партия МИР са категорични: "Няма да позволим българският парламент да въвлече страната ни в тази пагубна за всички ни война. Мирът е надпартийна кауза, национален приоритет."

Депутатите влизат в зала на 4 май - за газа и за оръжието за Украйна

Депутатите влизат в зала на 4 май - за газа и за оръжието за Украйна

Шефът на НС Никола Минчев свика извънредно заседание на парламента