С 8 гласа "за" и три "против" бе приет на първо четене от правната комисия на парламента обобщеният проект за промени в Закона за местните избори, синтезиращ приетите по-рано различни предложения на БСП, СДС и ДСБ, съобщи mediapool.bg.

В проекта се казва, че право на глас имат български граждани, които са живели в съответната община най-малко 10 месеца.

Това трябва да бъде удостоверено с наличие и на постоянен, и на настоящ адрес в съответната община, издадени отново най-малко 10 месеца преди провеждането на вота. Другият вариант пред избирателя е да удостовери, че е живял на територията на конкретна община само с настоящ адрес.

Изискването и в двата случая на настоящ адрес с подобен срок на уседналост ще елиминира от избирателните списъци всички български граждани, които притежават само постоянен адрес в България, но настоящият им е в чужбина. Така приетия текст ще засегне електората на ДПС в смесените райони, който се връща от Турция и гласува на местните избори.

Пребиващите в Турция български граждани нямаха право да гласуват и за евродепутати, защото живеят в страна, която не е членка на ЕС.

Преди гласуването в комисията депутатите от ДПС Четин Казак и Ремзи Осман протестираха срещу тези норми. Според тях редакцията им подменя по същество подкрепения от ДПС проект за Закон за местните избори на БСП, внесен от Мая Манолова.

В този вариант не съществуват условията за 10-месечно пребиваване и се дава възможност гласоподавателите да бъдат регистрирани в списъците по постоянен или по настоящ адрес. За сметка на това в приетите варианти на ДСБ и СДС се предлагат съответно 10 и 12 месеца за пребиваване на гражданите в конкретните общини.

Председателят на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) се опита да успокои коалиционните партньори като заяви, че текстовете се предлагат за гласуване в този вид, защото става дума за обобщен вариант на законопроект. Той обясни, че нищо не пречи промени да бъдат направени между първото и второто четене на законопроекта.

При гласуването на обобщения вариант "за" се обявиха от БСП, НДСВ, СДС, ДСБ и "Атака". Против гласува ДПС, а зам.-председателят на правната комисия Четин Казак изрази изненадата си, че изобщо му се предлага такава редакция на закона.

От ДПС държаха спорните текстове на трите законопроекта да бъдат разписани отделно един от друг, а не в обобщен вариант. "Най-силно подкрепен бе законопроектът на Мая Манолова. Ние сме против това изписване, защото променя неговите текстове по същество", заяви Казак.

При гласуването обаче комисията отхвърли неговото предложение текстовете да се разпишат отделно и остана спорният вариант.