Няма да гледаме истинско съставяне на правителство, освен ако войната в Украйна не ескалира и западните партньори не натиснат тези партии, които си правят кампания, партиите ще ползват парламента няколко месеца да си правят кампания. Това заяви политологът Първан Симеонов пред БиТиВи.

По думите му партиите си правят кампания и най-лошото е, че агресията на Путин в Украйна е нещо ужасно. Ако продължат да натрапват украинския президент Володимир Зеленски като пиар икона, само ще отвратят масовото мнение, според Симеонов.

Той добави, че в парламента ще се чуват неща от традиционния дневен ред на политическите формации. Ако нещата продължат така, ще наблюдаваме просто предизборна кампания. Партиите отвикват да управляват и започват да се състезават за властта, без да искат да управляват, категоричен бе Първан Симеонов.

Той е на мнение, че има възможни формули за съставяне на правителство, но трябва да има още едни избори, за да се стигне до тази мисъл. Ако няма редовен кабинет, апатията ще продължи, каза още Първан Симеонов.

Политологът Димитър Аврамов добави, че е много важно да има парламент. Конституционалистите да кажат дали трябва да има промяна в Конституцията в рамките на нормално Народно събрание, без Велико Народно събрание, настоя Аврамов и добави, че партиите е добре да мислят в тази посока.

Според него евроатлантическото мнозинство може да стане лесно - с ГЕРБ, ДПС и Български възход. Сформирането на кабинет очевидно е плод на вътрешнопартийни битки, смята Аврамов.