Делото на Светите братя Кирил и Методий има национални, общославянски и европейски измерения.

Това заяви президентът Георги Първанов на празничен молебен в базиликата „Сан Клементе" в Рим, където е погребан св. Кирил.

Молебенът беше отслужен по повод на празника на славянска писменост 24 май, предаде БНР.

Държавният глава подчерта, че делото на светите братя е част от съкровищницата на християнска Европа и е свързано с развитието на културата, която е в основата на европейската цивилизация.

Президентът посети най-големия богородичен храм в италианската столица „Санта Мария Маджоре", където папа Адриан II освещава книгите на светите братя Кирил и Методий и така признава славянския език за равнопоставен с гръцкия и латинския.

Първанов се надява Папа Бенедикт ХVІ да посети скоро България: Надявам се, въпреки че неговата програма очевидно е тежка. По-важното е, разбира се, ние да търсим този диалог. Визитата със сигурност рано или късно ще стане.

Ватикана гледа с разбиране на българското искане да бъдат предоставени допълнителни помещения за богослужение в църквата „Свети Викентий и Анастасий" в Рим.

Това уверение е получил президентът Първанов от Светия престол. Храмът беше предоставен за православни ритуали на българската църква по време на посещението на Папа Йоан Павел Втори в България.