Президентът откри заседанието на Консултативния съвет по националната сигурност, което е с една единствена точка в дневния ред - обсъждане на проекта на стратегия за националната сигурност.

Документът е стъпил здраво на постигнатото през годините - на концепцията за националната сигурност от 1998г, на проектите, които са обсъждали в консултативния съвет по време на две последователни правителства. Същевременно е направен опит за съвременен прочит на актуалната тема за националната сигурност в контекста на глобалните промени и предизвикателствата тук на Балканите и в черноморския регион, отбеляза държавният глава.

Той изтъкна, че винаги е търсен консенсус и че в голяма степен е постигано съгласие. Първанов изрази надежда, че сега, независимо от актуалния дебат, участниците в консултативния съвет да се концентрират върху документа, така че в парламента да влезе стратегия, която действително отговаря на предизвикателствата на времето.

Докладчик е вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, а в обсъждането участва и премиерът Бойко Борисов. Разискванията се провеждат при закрити врати.