райчевСоциологът Андрей Райчев заяви в интервю пред агенция БГНЕС, че политическият проект на президента Георги Първанов е изключително сериозен, защото зад него стои човек с "огромен опит и сила".

Според Райчев, новата партия, за която се спекулира, че ще се нарича АБВ, се явява естествен съюзник на БСП.

Той не е съгласен с мненията, че проектът на президента ще разцепи БСП.
"Борисов и Костов ще говорят всякакви неща - естествено, че те ще говорят против него, не може ЦСКА като играят срещу Левски и левскарите да викат "ей голям отбор е ЦСКА" - това не е възможно просто по дефиниция", каза той.

"Това, което до момента знаем за проекта е, че той е ориентиран към президентските и кметските избори", заяви социологът. Той изрази мнение, че при кметския вот АБВ ще се коалира не типово, а персонално с други партии с цел да достигне максимална ефективност.

Освен това е възможно да се стигне до съотношение 50:50 между районите, където БСП и президентския проект са с обща кандидатура и тези, където двете партии ще са конкуренти, заяви още Райчев. Той подчерта, че очаква при президентския вот да има пълно съвпадение.

По думите му е „естествено ясно", че АБВ и ГЕРБ няма да се коалират на местните избори, а със сините това би могло да стане само по изключение. Андрей Райчев изрази мнение, че ДПС ще остане в изолация заради вътрешното напрежение в партията. Социологът посочи, че има неяснота в отношенията с Турция и наскоро цялото ръководство е било сменено.

Райчев предположи, че ДПС даже ще издигнат своя президентска кандидатура, за да се консолидира партията. „Чак на втория тур на президентските избори цената му ще удари тавана, разбира се зависи от резултатите, защото знаете без турците в България не се става президент", отбеляза социологът.