Паметникът на съветската армия всъщност е паметник на Трети украински фронт - частта от Съветската армия, която минава през България в стремежа да изгоним хитлерофашистите от нашата територия. Това заяви президентът на България (2002-2012 г.) Георги Първанов пред медиите в деня, когато имаше протест пред мемориала в защита на Украйна и два дни след като кметът Трайчо Трайков обяви, че внася документи в столична община за преместване на Паметника.

Междувременно три деца са арестувани заради надписа на паметника "Save Ukraine!". "Арестувани са като престъпници и държани в МВР, без връзка с родителите им часове наред. Две от тях са освободени , след намесата на адвокати, но третото е останало в ареста цяла нощ", съобщиха от СДС.

"Принципно намирам за грубо това да ровим костите на героите, независимо за коя война става въпрос. Грешат тези, които търсят реванш на гърба на историята между нашите два народа", заяви Първанов. 

Сигнализират порокуратурата за бавенето на доклада за преместването на Паметника на съветската армия

Сигнализират порокуратурата за бавенето на доклада за преместването на Паметника на съветската армия

Общинският съветник Методи Лалов иска по казуса да бъде образувано досъдебно производство

Първанов подчерта, че трябва да се търсят решения в енергийната сигурност и заплахата в никакъв случай не бива да се подценява. Сега ще разберем колко загубихме от Южен поток и непострояването на "Белене", каза още той.

За обмисляната идея за смяна на националния празник на България - сега е Трети март, деня от освобождаване на България от турско робство, Първанов смята, че това е не грешка, а престъпление.

В Скопие изригнаха: 3 март не е национален празник на „великата” България

В Скопие изригнаха: 3 март не е национален празник на „великата” България

Българите нямали право да празнуват такъв предварителен договор, какъвто е Санстефанският, било провокация

"Може би тези, които предлагат отмяната на Трети март, предлагат да определим като национален празник датата на падането ни под османско робство", коментира Първанов.

За ситуацията в Украйна той се надява да се върви към бързо примирие и преговори във взаимно приемлив формат в конфликта Русия-Украйна. Той бе категоричен за необходимостта от възобновяване на диалога също ЕС-Русия и НАТО-Русия.

Първанов изрази съгласие с важността България да бъде солидарна с партньорите си в ЕС и НАТО. Но подчерта, че солидарността има различни форми.

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Преди броени дни приключиха учения на стратегическия арсенал на Русия

"Нашата съпричастност трябва да бъде в търсенето на разумни и мирни решения", обясни Първанов и допълни, че българския дебат по темата за войната в Украйна има подчертано груб характер.

"Чух странни неща от гледна точка на историята, като това, че била върната войната в Европа за първи път от повече от 70 години", каза той и показа отломка, която е запазил, от американска ракета през 1999, паднала в Пернишко - материално свидетелство за войната, която се води тогава.

Снимка 565172

Източник: АБВ