Покрай дебата дали да има по-висок акциз за ракията, някак незабелязано остана отпадането на облекченията за младите семейства.

Тази критика отправи президентът Георги Първанов от Шумен, където изнесе лекция пред студентите от Шуменския университет.

Той заяви, че е против премахването на облекченията за младите семейства и изрази безпокойството си, тъй като това е важна постановка от Закона за доходите на физическите лица.

Припомняме, на второ четене преди два дни парламентът прие поправки в закона, като по този начин отмени данъчните облекчения за млади семейства при закупуване на жилища. С промяната преференциите бяха в сила само една година. Малко след това премиерът Борисов обаче настоя за нови промени.

Президентът допълни, че промяната не е много далновидна, защото от отпадането на този член няма да се спестят много ресурси за държавната хазна, но при всички случаи ще ощети младите семейства. 

"Като цяло приемам закона, но ми прави впечатление, че подобна постановка е заложена в самото постановление на Министерския съвет, а това е едно противоречие", каза президентът.

На въпрос дали ще наложи вето на този закон, държавният глава заяви, че ще изчака да има окончателно решение: "Искам да разбера каква е официалната позиция на управляващата партия по този въпрос, искам да бъда информиран дали това е грешка или е целенасочено действие".  

Попитан каква е оценката му за бюджета за 2010 г., президентът каза, че ще коментира бюджета след неговото публикуване, защото сега непрекъснато се правят промени.

"Не може да има вето върху държавния бюджет. Това правителство има огромно мнозинство в подкрепата на избирателите, така че то ще трябва да работи по бюджет, който намира за добър, но по отделни постановки в данъчните закони мога да бъда по-радикален", предупреди Георги Първанов.

Между мен и правителството има работно напрежение, коментира президентът.

Той обясни, че не би си позволил в дебатите с правителството да има личен елемент, защото това не е редно, но ще продължи да изразява своята позиция по важните за развитието на страната въпроси.

Президентът декларира, че ще прави това максимално аргументирано, съобщава БНР.

Междувременно стана ясно, че на българския кандидат Румяна Желева е предложен поста международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реагиране при кризи.

Георги Първанов не коментира избора на Румяна Желева за български еврокомисар.

"Тя е номинация на българския кабинет", каза той и декларира, че ще й съдейства, за да може тя да представя достойно България.