За активизиране на политическия диалог, положителното развитие в икономическите отношения и за увеличаване на стокообмена между България и Сирия са говорили държавните глави на двете страни.

Това стана ясно по време на съвместната пресконференция на българския президент Георги Първанов и сирийския му колега Башар Асад.

„Днес не говорихме толкова за традициите, колкото за търсене на ново качество в отношенията", каза Георги Първанов. Той изтъкна, че вече има няколко български фирми, които проявяват интерес за инвестиции в Сирия в сферата на строителството и развитието на спа туризма.

И двамата държавни глави виждат добри възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката.

„България със строителството на АЕЦ „Белене" може да изнася електроенергия към Сирия, където има недостиг на ток", посочи българският президент.

Двамата държавни глави виждат перспективи и за взаимодействие в доставките на газ. „България като член на ЕС може да играе важна роля в европейската политика по отношение на Сирия и Близкия изток", смята Георги Първанов.

Той посочи още, че България подкрепя позицията на Сирия за Голанските възвишения.

Башар Асад от своя страна благодари за гостоприемната покана да посети по думите му приятелска България. По думите му приятелските отношения между двете страни не са изстинали, но според него двустранните отношения могат да придобият ново значение.

Башар Асад посочи още, че Сирия изгражда стратегически отношения с Турция, като тези отношения по думите му могат да се разширят и да включат и България. Той вижда възможности за сътрудничество между България и Сирия в жп транспорта, морския транспорт, енергетика и селско стопанство.

Асад посочи още, че отношенията на Сирия с ЕС са много важни и България може да играе важна роля в тези отношения.

Сирийският държавен глава подчерта, че в последните две години се наблюдава скок във взаимоотношенията на Сирия с редица страни членки на ЕС.

Попитан как като специалист офталмолог вижда със собствените си очи сближаването на Сирия с ЕС, той отговори: „Гледам с разума си, не толкова с очите. Много е важно след като сме видели с очите, да видим и с разума, защото в противен случай нищо не сме видели", смята Башар Асад.

Той пожела на българския народ напредък и разцвет.