Изграждането на газопровода „Южен поток" трябва да бъде ускорено, призова в Рим президентът Георги Първанов след среща с италианския си колега Джорджо Наполитано.

Президентът Георги Първанов, който пристигна на държавно посещение в Италия, проведе първите официални разговори с италианския си колега Джорджо Наполитано.

След това двамата президенти направиха кратки изявления за българските и италианските журналисти, съобщи БНР. 

В прегледа на двустранните отношения е била посочена необходимостта Италия да продължи да инвестира в България въпреки световната икономическа криза.   

 "Отношенията между Италия и България имат своите корени в далечното минало и в историческата и културната близост.
Положително се развиват икономическите връзки под формата на италиански инвестиции в България. Налице е едно особено призвание да работим заедно в областта на културата," заяви президентът Наполитано.    

"Сътрудничеството между двете страни обхваща и темите на сигурността и на правосъдието със специално ударение върху борбата с организираната престъпност", каза италианският президент.

"В рамките на международната общност Италия и България имат своя дял за  гарантиране на сигурността срещу терористичната заплаха, участват в деликатни и отговорни мисии като тази в Афганистан," посочи Наполитано

"В този дух ние ще си сътрудничим за  изпълнението на фундаменталните решения на ЕС и за справяне с икономическата и финансовата криза, която засегна и нашите две страни," изтъкна още Джорджо Наполитано.    

Георги Първанов се спря на историческото значение на установените преди 130 години дипломатически отношения между България и Италия. Той отбеляза и широкия отзвук, който получи в нашата страна, постигнатото между Италия и Франция  споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Първанов изрази увереност, че заедно с тях и България, където се строи втора атомна електроцентрала, ще даде своя принос за реализиране на конкретни проекти в рамките на ЕС.    

Президентът Първанов потвърди подкрепата, която нашата страна дава на проекта "Южен поток", който бе лансиран от енергийните гиганти на Италия и на Русия - ЕНИ и "Газпром".