Държавният глава наложи вето върху Кодекса на труда. По-малко от две седмици, след като бе приет от парламента, Първанов върна кодекса за ново разглеждане.

След основните мотиви за ветото са разпоредби на закона, които засягат сериозно трудови права на организациите на работодателите, нарушават конституционни права и задължения, както и международноправни задължения на българската държава.

В началото Първанов отбелязва, че като цяло идеите на кодекса трябва да бъдат подкрепени, защото са в духа на съвременните условия и провеждат във вътрешното право международноправни изисквания и изисквания на правото на Европейския съюз.

След това държавният глава обаче подчертава, че нито мотивите към законопроекта, нито обсъжданията в Народното събрание доказват обективна потребност от изменение на съществуващите досега критерии, които са получили твърда подкрепа и от международната общност в лицето на Международната организация на труда, Международната организация на работодателите и други авторитетни международни правителствени и неправителствени организации. Вместо тях със ЗИД на КТ се въвеждат нови критерии, които са в недопустимо противоречие с конституцията и важни международни актове, пише в мотивите за ветото на Първанов.

Според държавния глава необяснимо е чувствителното увеличаване на изискванията за числен състав на синдикалните и работодателските организации, за да бъдат признати за представителни. Подобни изисквания противоречат както на прогласения в Преамбюла на конституцията принцип на социалната държава, която следва да се основава и на свободния социален диалог, така и на здравия житейски разум.

Многократно завишеният количествен критерий ще създаде проблем с представителността на организации, които работят в иновативни и високотехнологични сектори, коментира Първанов.

Държавният глава оспорва и приетото обвързване на представителността на работодателските организации основно с броя на наетите по трудов договор работници и служители.

Това противоречи на принципа на равенство от българската Конституция, както и на Всеобщата декларация за правата на човека, Международния пакт за икономически, социални и културни права, Хартата на основните права на Европейския съюз, мотивира се още държавният глава.

По-рано днес Първанов прие представители на някои от работодателските организации у нас, които също настояха да бъде наложено вето върху кодекса.