Депутатите направиха и първата ротация - тя е в парламентарната комисия по конституционни въпроси в Народното събрание.

Председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков обяви от трибуната на Народното събрание, че досегашният председател на Комисията депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков освобождава поста и той ще бъде зает от народния представител от парламентарната група на ПП-ДБ и бивш правосъден министър - Надежда Йорданова.

За ротацията в конституционната комисия гласуваха 137 народни представители "за", 10 бяха "против" и 54 гласа "въздържал се".

Другото изменение, което бе направено е, че Радомир Чолаков бе освободен и като член на Комисията по конституционни въпроси за сметка на друг депутат от ГЕРБ-СДС - Ана Александрова.

Припомняме, промените в Конституцията минаха по бавната писта и последното, трето, гласуване се проведе в Народното събрание преди Коледните празници. Самите промени са оспорвани от опозицията - ИТН и Възраждане вчера внесоха обжалване в Конституционния съд, такава жалба вероятно се пише и от БСП. Конституционният съд бе сезиран и от президента Румен Радев в началото на седмицата.

Сред мнозинството предстои и ротация, според "джентълменското споразумение", за председател на Народното събрание, като на този етап се говори, че Росен Желязков ще бъде сменен от съпредседателя на ДБ Атанас Атанасов. Първоначално намеренията бяха председател да бъде Никола Минчев от ПП. 

Другата и най-сериозна ротация предстои през март месец, когато в изпълнителната власт ще трябва да бъде поета от Мария Габриел като представител на ГЕРБ/СДС от мнозинството, което официално подкрепя правителството. Вероятно ротацията ще включва и смяна на министри.