Първият самолет с български граждани от Тел Авив се приземи на летището в София преди броени минути. Този полет е първият след началото на ескалацията на напрежението между Израел и Палестина, като 50 българи бяха блокирани на летището в Тел Авив, съобщи БНТ.

Самолетът на националния превозвач "България Ер" излетя около полунощ и се върна рано сутринта, изпълняващ редовен полет.

Въпреки атаките, ситуацията на летището в Тел Авив тази сутрин е спокойна, са заявили пътници от самолета.

Консулът на България в Тел Авив създаде група в What's App, в която са включени всички българи, които имат нужда от помощ от страна на българската държава.

Правителственият "Еърбъс" излетя за Тел Авив в 6 часа тази сутрин след получаване на разрешение от израелските власти. През деня вчера, кабинетът подготви евакуацията на българите, желаещи да напуснат Израел след терористичните атаки на "Хамас".

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков се очаква да ги посрещне на борда на правителствения самолет в Тел Авив. На летището в София, те ще бъдат посрещнати от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Вицепремиерът разговаря с министъра на външните работи на Израел Ели Коен и с българския посланик в Израел, за да се гарантира безопасното придвижване на българските граждани до летището.

Нискотарифната компания "Уиз Ер" обяви, че отменя полетите си от и до Тел Авив за днес и ще следи развитието на ситуацията, за да прецени своите действия за в бъдеще. Авиокомпанията призова пътниците, които имат резервации в близките дни да се свържат с нея за промени в резервациите.

Над 500 жертви взе войната в Израел

Над 500 жертви взе войната в Израел

Сраженията продължават, докато световните лидери осъждат насилието и търсят изход