Kонтактната група за създаване на правителство, инициирана от Соломон Паси и Росен Плевнелиев, започна срещите си в Народното събрание. На първата среща са ГЕРБ-СДС, като присъстват Томислав Дончев, Десислава Атанасова и Даниел Митов. Преди срещата Паси и Плевнелиев обясниха пред медиите в какво ще се състоят разговорите.

Росен Плевнелиев уточни, че целта е решение по национални приоритети, които да се заложат в дневния ред на парламента. За него ситуацията е рискова за България и региона и трябват работещи институции. Той отрече да искат създаване на коалиция, но "ще се радват НС да даде хоризонт за правителство, а че да са допринесли поне малко".

"Между мисията невъзможна" и "Умирай трудно" вижда Паси в създаването на коалиция и правителство. В уникална ситуация сме и трябват уникални решения, смята той. Паси е наясно, че не са избрани и не са част от депутатите, но виждат, че липсва диалог между партиите.

Той уточни, че е поканен за подкрепа за тази дейност от президента Плевнелиев.

ГЕРБ ще се бори за кабинет докрай, но на база цели, а не "121"

ГЕРБ ще се бори за кабинет докрай, но на база цели, а не "121"

Днешната среща с Плевнелиев и Паси партията определи като медиаторска и търсене на възможности за решение на кризата

След започването на срещата Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира, че благодари за срещата и каза, че "в тази ситуация "Съединението прави силата" и трябва да се правят опити за постигане на консенсус".

Следващата среща днес е с "Български възход" на Стефан Янев. Няма потвърждение от "Демократична България", в понеделник ще е срещата с ПГ на ДПС в парламента. Писмен отказ за срещи има от БСП и "Продължаваме промяната".

Плевнелиев и Паси чакат депутатите да си изберат шеф

Плевнелиев и Паси чакат депутатите да си изберат шеф

Контактните лица отлагат предвидените на този етап срещи с партиите