Жители на Пъстрогор искат закриване на бежанския център, който се намира в селото им, съобщи кореспондентът на БНР в региона.

В Свиленградското село живеят около стотина души. Според обществената медия, толкова са и мигрантите, които обитават бежанския център. Пъстрогорци разказват, че са забравени от държавата и че в селото идват народни представители само по избори.

"Народът няма да се обедини самичък. Там, където пише с големи букви на голямата софийска бяла зала, че съединението прави силата, оттам ще дойде съединение и обединение", казват местните. Хората са обединени в искането си за закриване на центъра за бежанци.

„Вън мигрантите от България”, поиска протест в Харманли
Обновена

„Вън мигрантите от България”, поиска протест в Харманли

Издигнаха плакат по време на демонстрация срещу бежанския лагер

Според информация, публикувана на страницата на Държавната агенция за бежанците, само за месец юли т.г. 53 % от мигрантите, потърсили закрила у нас, са мъже, 35 % са деца, а 12 % - жени.

22% от мигрантите са без образование, 25% са с начално образование, 29% - с основно, 18% - със средно образование. Висшистите са 4 на сто.

Припомняме, транзитният център в Пъстрогор бе официално открит на 3 май 2012 година. Той е изграден със средства по Програма ФАР на ЕС и от Републиканския бюджет. По първоначална идея там трябваше да бъдат настанявани чужди граждани, търсещи закрила, влезли в страната през граничен пункт Капитан-Андреево. Реалностите няколко години по-късно показаха, че много малко са мигрантите, които предпочитат да влязат в страната ни през официалните ГКПП-та.

Центърът е с капацитет 300 души. Построяването му бе съпроводено с доста скандали. По документи той беше готов още през 2007 година, но получи акт 16 в края на 2011 година.

До седмици ескалира бежанската ситуация у нас, сочат прогнози
Обновена

До седмици ескалира бежанската ситуация у нас, сочат прогнози

Над 12 хил. мигранти са установени от началото на годината у нас

От 2008 година на щат, в несъществуващия все още център, са били назначени осем служители. Заради това и откритите нарушения в някои от обществените поръчки при строителството на центъра, тогавашния директор на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев беше уволнен, а през 2010 година беше освободен целият персонал и директорката на центъра в Пъстрогор.

Година след официалното откриване на центъра, националните телевизии показаха как тонове дарени дрехи отиват на боклука, защото не са необходими на мигрантите там.