Министерство на отбраната е приключило с дейностите по възстановяване на 100 км пътища в района на Елхово и през следващата седмица ще организира посещение на медиите, когато ще бъдат готови всички 107 км от предварително възложените за възстановяване пътища.
Разходите за тези дейности възлизат на 600 000 лева, посочи военният министър Ангел Найденов на пресконференция в МО.

Ангел Найденов добави, че е готово изходното задание за проектиране на теленото съоръжение с височина три метра, което ще струва около 6 млн. лв. „По него няма да тече ток, нито ще има патрули, които да стрелят", уточни министърът. Съоръжението ще има за цел да затрудни нелегалното преминаване на границата и да насочва потока емигранти към гранично-пропускателните пунктове.

Министерство на отбраната спомага за справяне с проблемите, произтичащи от бежанския поток в общо седем направления - предоставяне на имоти, участие на екипи на Военномедицинска академия, подпомагане на дейността на Държавна агенция на бежанците в София и Елхово, осигуряване на техника с висока проходимост, предоставяне на движими вещи - легла, дюшеци, завивки и други, участие в изграждането на пътища и участие в изграждането на теленото съоръжение.

До този момент е изпратен списък с 36 освободени военни района, като 26 от тях са в Южна България, а останалите в Северна България. В режим на съгласуване са имоти в Харманли, Момчилград, Самоков и Телиш, като Найденов подчерта, че МО само предоставя имотите, а решението дали там да бъдат настанени бежанци е изцяло в компетенцията на Държавна агенция за бежанците и Националния оперативен щаб.

„Вероятно беше моя грешка, че не уточних, че не става дума за изхарчени 258 млн. лв", коментира Ангел Найденов по отношение на прословутата цифра, която ще струват на държавата бежанците.
Става дума за изчисление на всички разходи, които се правят за интеграция след предоставяне на статут - здравно осигуряване, социално осигуряване, тяхната трудова реализация и обезщетения и образованието на около 1500 деца, обясни Найденов.

„До този момент имаме една определена сума, която не е пряката издръжка в размер на 1100 лева. Това е сумата, включваща всички разходи за ремонти, административни разходи и други.
Ако имаме 10 000 чуждестранни граждани, от които 60% имат право на хуманитарен статут то това са средствата, за които трябва да търсим подкрепа", обясни изчисленията си Найденов и подчерта, че не вижда нищо лошо да се каже, че финансовата тежест е огромна и трябва да си сметка не само за моментната сума, а за всички бъдещи разходи.

България ще намали четирикратно контингента си в Афганистан от началото на 2015 година, стана ясно още от изказването на Найденов, който се върна преди дни от визита в Афганистан.

От 428 военнослужещи към днешната дата, в новата невоенна мисия на НАТО за подготовка, съветване и подкрепа на афганистанските сили страната ни ще участва с не повече от 110 души, обяви военният министър.

Вчера Министерски съвет е одобрил неговия доклад и съответното предложение за участие в мисията. Тепърва съюзът трябва да постигне споразумение с местните власти за статута на силите и да се уточнят техническите въпроси. Тогава ще стане ясно и какви ще бъдат задачите на родните военнослужещи. Ще бъдат необходими до 18 млн. лв. на година за издръжката на контингента, посочи Найденов.