Като цяло пътна маркировка по цялата републиканската пътна мрежа не е в добро състояние. За това призна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Явор Пенчев пред журналисти на Западната дъга на Софийския околовръстен път. Той взе участие в измерване качеството на пътната маркировка на района на Северната скоростна тангента на София.

По думите му на АМ "Тракия" има участъци, на които пътната настилка е изчезнала. Ако има лошо време става невъзможно за ориентация на шофьорите, посочи Пенчев.

МРРБ са направили стотици, ако не и хиляди възлагания за полагане на нова пътна маркировка навсякъде на автомагистрали и пътища първи клас. Ние се опитваме да приемем код на действие, за да може това, което постигнем като резултат, да ни удовлетвори, уточни той.

Предвижда се да има пътна маркировка и на втори, и на трети клас пътища, каза Явор Пенчев в отговор на въпрос на News.bg. Приоритет обаче е пътната маркировка на автомагистрали и първи клас пътища заради големите пътувания по морето и транзитния трафик. За това колко пари ще похарчи МРРБ за нова пътна маркировка, Явор Пенчев не може да предвиди. Имаме достатъчно средства в бюджета, така че ще направим всичко възможно, увери зам.-министърът.

Затова доколко ще е качествена пътната маркировка, Пенчев отговори на въпроса на News.bg, че ще се направи най-добрият код за действие в такива ситуации, за да се знае коя е най-добрата маркировка за съответния път и да се приложи универсално по всички пътища.

Как се измерва светлоотразителността на пътната маркировка, питат от Евроцентъра

Как се измерва светлоотразителността на пътната маркировка, питат от Евроцентъра

Да се изследва състоянието на пътищата, настояват от ЕЦТП