Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, толкова по-голяма отговорност възлага Бог, защото комуто е много дадено, много и ще се изисква. Това заяви патриарх Неофит, отслужвайки тържествен молебен за новата президентска двойка Румен Радев и Илиана Йотова, съобщава Нова телевизия.

На молебена в храм-паметника "Св. Александър Невски" присъстваха и досегашните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Симеон Сакскобургготски, омбудсманът Мая Манолова и много други.

Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев
Обновена

Да творим бъдещето, а да не сме заложник на миналото, пожела Радев

Радев пое щафетата от Плевнелиев

Патриархът се обърна към новия президент Румен Радев с думите: "За да бъде успешно Вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир".

Патриарх Неофит подчерта, че на президента ще са му нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи за човек, който помни, че Бог е който върши всичко у всички, но всеки трябва да внимава как зида.

Патриархът изразява увереността си, че разбирателството и взаимодействието между църквата и държавата ще продължат и занапред. Той пожела на новата президентска двойка Бог да ги дари със здраве, търпение, мъдрост, далновидност и да благослови техните трудове и да ги укрепва, вдъхновява и направлява предстоящото им служение.

Президентът Радев получи от патриарх Неофит като подарък икона на Иисус Христос.