Парламентарната група на "Обединени патриоти" поиска оставката на Андон Дончев като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

С декларация от трибуната на НС днес народният представител от ОП Красимир Богданов представи мотивите за настояването.
Според депутата в качеството си на председател на комисията Дончев уронва авторитета на Народното събрание и на България, както и внушава на сънародниците ни зад граница незаинтересованост по проблемите им от страна на българската държава. Според патриотите действията на Дончев са недопустими.

Красимир Богданов станал личен свидетел на един такъв случай по време на посещение в Западните покрайнини. По време на откриване на Културно-информационен център на българите в село Звонци, общ. Бабушница, Сърбия, Дончев приветствал присъстващите българи с думите "народа на Югославия".

Дончев също така обяснил, че сънародниците ни там нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, а в България в скоро време щял да се проведе референдум за излизане от НАТО, каквато политическа кампания напоследък обявяват от партия "Воля", чийто представител е Андон Дончев.

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Марешки иска референдум за излизане от НАТО

Варненският политик не уточнява неутралитет ли иска

Според патриотите обаче Дончев също така подхождал изключително непрофесионално към задълженията си на председател на Комисията.

"Смятам изказванията на г-н Дончев за недопустими от страна на български народен представител, грубо уронващи авторитета на Народното събрание и на Българската държава. Това не е първото подобно действие на въпросния народен представител. Припомням, че при посещение в Украйна същият направи изказване пред местната българска общност и гостите от България на език, различен от българския", отсече патриотът в НС.

По думите му Андон Дончев трябва незабавно да подаде оставката си като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина, защото действията му били в остър разрез с българската национална кауза и подсказвали за защита на чужди, небългарски интереси.

Марешки вижда в Русия по-добър защитник от НАТО

Марешки вижда в Русия по-добър защитник от НАТО

Никой не е питал българите за влизане в НАТО, никой не е питал и Веселин Марешки