Премиерът Бойко Борисов инспектира изграждането на подпорната стена по пътя за Рилския манастир. С включване на живо с видео в профила си във фейсбук премиерът Бойко Борисов отчете поредните успехи на правителството и местните власти и даде заръки:

"Парите са при вас, вършете работа. Искам тук да е като картичка, като дойдат хората да се поклонят да няма нито едно нещо недоизкусурено", заяви премиерът, обръщайки се към кмета на Рила Георги Кабзималски.

Укрепват свлачището към Рилския манастир до края на ноември

Укрепват свлачището към Рилския манастир до края на ноември

Остават последните 20 метра от подпорната стена, които обаче са най-проблемни

За реставрация и издръжка на манастира сме дали над 600 хиляди лева и още два милиона лева за пречиствателна станция, похвали се Борисов. Той благодари на кмета, че е оттеглена жалбата за заустването на водата в района на Рилския манастир.

За изграждане на пречиствателното съоръжение за Рилската света обител на 17 юни т. г. правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерския съвет за 2020 г. в размер на 1,62 млн. лв. Средствата бяха осигурени по молба на управата на манастира след посещение на премиера Борисов дни по-рано.

Борисов е в компанията на заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който обясни колко тежка е била работата по укрепването на пътя. Освен техника са се включили и алпинисти с ръчна работа, подчерта Нанков.

По склоновете се поставяни анкери, които задържат метална мрежата към ската на планината, за да няма свличания на земна маса.

По-късно премиерът се срещна и с Адрианополския епископ Евлогий в Рилския манастир.

Борисов изказа специална благодарност към Българската православна църква за подкрепата й във връзка с ваксинационната кампания срещу COVID-19 у нас. "Това е единственото спасение и се надявам, че все повече българи ще се ваксинират", изтъкна премиерът Борисов.

Те разговаряха и за изграждането на пречиствателното съоръжение за Рилската света обител, за което правителството отпуска през юни месец тази година допълнителни 1.62 млн. лв.

Ако времето позволи и температурите станат по-високи ще продължи извършването на строителната реконструкция и художествената реставрация на Рилската света обител. И за тази цел от правителството бяха осигурени 600 000 лева.

Борисов доволен, че изпълнил обещаното за Рилския манастир

Борисов доволен, че изпълнил обещаното за Рилския манастир

Премиерът подчерта, че е дал 6,5 млн. лв. за пътя и 1,62 млн. лв. за пречиствателна станция