Строителната министърка в оставка Лиляна Павлова покани патриотите в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да им покаже как върви програмата за саниране. След дълги разговори в парламента те се разбраха.

Припомняме, че по-рано патриотите скочиха, че се санират цигански коптори, като целта била да се купуват гласове. В отговор Лиляна Павлова ги обвини, че лъжат. Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов я покани в стаята им на разговор.

 Санират се цигански коптори с цел купуване на гласове, скочиха патриотите
Обновена

Санират се цигански коптори с цел купуване на гласове, скочиха патриотите

Скараха се с Лиляна Павлова

След срещата Лиляна Павлова не спести критиките си към ПФ, че сега повдигали темата. Видя зад атаката им неосъщественото им желание тези пари да идат за пенсии. Програмата подкрепя икономиката в малкия и среден бизнес и за всяко домакинство и семейство това е една инвестиция, убедена е тя. Самата програма била социална политика.

Павлова захапа ПФ, че преживявали катарзис и искали да активизират антиромския вот. По думите й този им ход бил доста нечистоплътен. Програмата не целяла да се купи ромски вот, а да се подкрепят три милиона домакинства, живеещи в панелки. Програмата е изключително успешна, категорична е Павлова.

Преди това Лиляна Павлова заяви, че казаното от Валери Симеонов е абсолютна лъжа и манипулация. Според нея той е стартирал предизборната си програма. Павлова подчерта, че на патриотите не им прави чест, тъй като през изминалите две години те са подкрепяли много програмата за санирането.

Павлова е категорична, че е лъжа, че програмата няма подкрепа на парламента, както и че се дава за купуване на цигански гласове. Лиляна Павлова обърна внимание, че дирекция "Жилищна политика" в МРРБ отговаря и за програмата за саниране, и за програмата за подобряване условията за ромите. Това обаче били две отделни програми.

Предоставеният от МС 1 млрд. лева бил само и единствено за Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, а не за нещо друго. Всяка друга интерпретация е абсолютна манипулация, категорична е Павлова.

Тя определи като манипулативно твърдение и казаното от Димитър Байрактаров, че 1 млрд. може да се изхарчи за 15 дни. Това говорело за непознаване на бюджетния процес и неправилно интерпретиране на документите. Тези пари били целева сметка, по която авансово се превеждат средствата за програмата. От нея можели да се разплащат само след завършена и въведена в експлоатация сметка.

Колкото сгради са завършени, толкова ще бъдат разплатени през декември. Лиляна Павлова обясни още, че сметката е балансова, многогодишна. Парите автоматично си оставали в нея за 2017 и 2018 г. за целия период, в който сградите ще бъдат ремонтирани, довършвани и въвеждани в експлоатация.