Въпросът за освобождаването на българските медицински сестри ще се реши заедно с Либия с подкрепата на нашите съюзници. Няма друг начин.

ЧаушевТова заяви в кулоарите на парламента след заседанието на двете комисии зам.-външният министър Феим Чаушев, който въпреки опитите си не успя да избяга от журналистическите въпроси.

В отговор на въпрос дали трябва оттук-нататък България да води по-твърда политика, той заяви: "Политиката трябва да бъде конструктивна".
Помолен да коментира критиките, отправени от Константин Димитров от ДСБ, Чаушев видимо разгневен каза: "Нека г-н Димитров реши проблема без Либия, или да каже "Ето, това е рецептата".

Зам.-външният министър каза още, че опозицията няма защо да е недоволна, тъй като е отговорил на всичките им въпроси.

Тези присъди се произнасят не за да бъдат изпълнени, а за да бъдат спазарени впоследствие.
Тази позиция изрази от своя страна председателят на парламентарната външна комисия Соломон Паси.

Съпругат на Валя Червеняшка се отказа
от услугите на адвокатите Бизанти, Харалампиев и Ялнъзов 

В подкрепа на това свое твърдение той подчерта, че в началото на преговорния период исканията на Либия за обезщетения са били за 10 млн. долара на заразено дете, докато в настоящия момент претенциите на либийската страна са станали до четвърт милион на заразено дете.

По думите му Либия цели да повиши акциите си в преговорите с ЕС и САЩ.
Соломон Паси изтъкна, че България ще се възползва по най-добрия начин от членството си в ЕС.

Относно критиките на ДСБ, бившият външен министър изтъкна, че твърдият подход е контрапродуктивен и екипът на зам.-министър Чаушев е съставен от едни от най-подготвените ни дипломати.
Смяната на български дипломати няма да промени мнението на Кадафи, допълни Паси.

Преди заседанието той получи поздравления за рождения си ден, като коментира, че това е шестият му рожден ден, белязан от процеса в Либия.
Паси получи подарък един снежен човек, връчен му от Огнян Герджиков.

Шефът на парламентарната външна комисия заяви още, че няма да се ангажира с конкретни срокове за изхода на процеса.

България постигна известен успех, като направи своята национална кауза световен проблем.
Това заяви от своя страна шефът на комисията за правата на човека и вероизповеданията Огнян Герджиков, добавяйки: "Оттук-нататък на ход е международната общност".

Според него България трябва да окаже натиск по начин, по който ЕС да разбере, че се нуждаем от помощта му.

Герджиков съобщи още, че днес е решено следващо съвместно заседание да се състои на 10 януари, когато да продължи обсъждането на въпроса, за да бъдат подготвени най-добре материалите, които ще дадат възможност да се предприемат необходимите стъпки за освобождаване на българките и палестинския лекар.

При толкова усилия, направени от три правителства, ние отново сме в началото - имаме произнесени смъртни присъди, каза Кристиян Вигенин от БСП.
Според него критиките на ДСБ са малко крайни и той изрази учудването си, че опозицията е реагирала по този начин.

Вигенин каза още, че на днешното съвместно заседание всички са се обединили около становището, че ситуацията с медицинските сестри не трябва да се използва за политическа пропаганда.

Правосъдният министър Георги Петканов не пожела да отговори на журналистическите въпроси и напусна без коментар Народното събрание.

Силното си възмущение от хода на дебатите изрази лидерът на социалдемократите Николай Камов, който напусна по средата съвместното заседание.
Той също не пожела да коментира обсъжданията, като определи ставащото в залата като абсолютно неприемливо.